AVIKO Pati Parts Garlic sa pečenom pastom od patlidžana, paradajzom i šalotkom (salata de vinete)
AVIKO Pati Parts Garlic
Pasta:
3 patlidžana (oko 1,2 kg)
1 kašičica soli
1/2 kašičice slatke paprike (1 g)
1/4 kašičice čilija (0,5 g)
1/4 kašičice dimljene paprike (0,5 g)
1 kašika maslinovog ulja
1-2 kašike belog vinskog sirćeta
1 kašičica meda
2-3 kašike majoneza (oko 100 g)
Salsa od paradajza i dodaci:
12-15 čeri paradajza (možete koristiti i 3 velika paradajza)
½ iseckanog šalotka
1 vezica bosiljka
prstohvat soli
prstohvat bibera
1-2 kašike maslinovog ulja
1-2 kašike balsamiko sirćeta
50 g pečenih oraha - iseckanih na sitne komade
1 kriška hleba
Priprema paste od patlidžana:
Zagrejte rernu na 200 stepeni, uključite gornje i donje grejače, izbockajte patlidžane viljuškom i pecite 90 minuta (takođe ih možete i roštiljati, biće ukusniji). Nakon 90 minuta, izvadite ih, stavite u posudu, pokrijte poklopcem i ostavite da odstoje 10-15 minuta - ovo će olakšati skidanje kore.
Skinite koru, prebacite meso u cediljku, dodajte 1 kašičicu soli, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta - ovako ćemo ocediti meso patlidžana i zahvaljujući tome pasta će biti gušća - a sok se može iskoristiti za pripremu sosa.
Sitno iseckajte meso patlidžana, stavite ga u posudu i začinite slatkom paprikom, čilijem, dimljenom paprikom, crnim biberom, sirćetom, medom i majonezom. Probajte - dodajte još soli ako je potrebno.
Salsa od paradajza:
Isecite čeri paradajze na četvrtine (ako koristite veliki paradajz, isecite ga na sitne komade), stavite u posudu, dodajte iseckan šalotak, sitno iseckan bosiljak, so, biber, maslinovo ulje i balsamiko sirće - dobro promešajte i ostavite sa strane.
Pripremite AVIKO Pati Parts Garlic prema uputstvima na pakovanju. Poslužite gotove aromatične delove sa pastom od patlidžana i salsom od paradajza.