Entrecote na žaru poslužene sa AVIKO Steak Fries i domaćim sosom
AVIKO Steak Fries
- 4 entrekota
Biljni puter:
- ½ veze peršuna, chives i mirođije
- 40g mekog putera
- ½ kašičice limunove kore
- so i biber
Ljuti sos od paradajza:
- 4 srednja, čvrsta paradajza
- 4 jalapeno paprike
- 1 limun: sok i kora
- 100g belog luka
- 15g korijandera
- prstohvat šećera
- so
Sos od sira:
- 300ml mleka
- 20g kukuruznog skroba
- 1 čili
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 120g Čedar i Edamer sira
- so
Pripremite sosove unapred kako bi se dobro začinili. Pripremite Steak Fries prema uputstvu na pakovanju.
Biljni puter:
1. Sitno iseckajte bilje.2. Umutite puter dok ne postane penast, pa dodajte iseckano bilje i limunovu koru.
3. Dobro promešajte. Začinite solju i biberom, pa stavite u frižider.
Meso:1. Premažite meso maslinovim uljem i pecite ga na tiganju bez masti na jakoj vatri 1 minut sa svake strane.
2. Zatim smanjite temperaturu i pecite još 2-3 minuta.
3. Izvadite odreske iz tiganja, stavite ih na tanjir i prekrijte aluminijumskom folijom da odmore i da sosovi ostanu unutra.
Ljuti sos od paradajza:
1. Stavite oljušten crni luk isečen na tanke kolutove u veliku posudu i sjedinite sa sokom i rendanom limunovom korom.
2. Zatim dodajte kockice paradajza.
3. Operite i sitno iseckajte peršun.
4. Uklonite semenke iz jalapeno paprike, sitno je iseckajte i pomešajte sa šećerom, lukom i paradajzom u posudi.
5. Začinite solju i dobro promešajte.
6. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider na 3 sata pre serviranja.
Sos od sira:
1. Isecite Čedar i Edamer sireve na male kockice kako bi se lakše i brže otopili.
2. Zagrijte maslinovo ulje u šerpi i aromatizujte ga sitno seckanom čili paprikom.
3. Dodajte mleko, kukuruzni skrob i kockice sireva i zagrevajte na laganoj vatri dok se sirevi ne otope.
Isecite meso na trakice, stavite biljni puter preko i poslužite uz porciju pomfrita i sosove u posebnim posudama.
Dobar savet:
Ako više volite dobro pečeno entrecote, povećajte vreme prženja za 1-2 minuta. Zapamtite da meso mora odmoriti nekoliko minuta nakon prženja. Možete koristiti polovine limuna sa roštilja kao dekoraciju. Obavezno začinite pomfrit i meso solju i biberom pre serviranja.