Vekna od mesa sa salatom i aioli sosom, posluženo sa AVIKO Purée sa spanaćem
AVIKO Purée with spinach
300g mlevenog goveđeg mesa
300g mlevenog svinjskog mesa
3 čena belog luka
50g rendanog sira Parmigiano Reggiano PDO
2 jaja
bunch peršuna
mrvica hleba
⅔ kriške toasts hleba
1 šolja mleka
so i biber
muškatni oraščić
maslinovo ulje ekstra devičansko
1 čaša suvog belog vina
Salata:
mešavina salate
so i biber
limun
maslinovo ulje ekstra devičansko
Sos aioli:
2 tečna žumanca
1 kuvano žumance
4 velika čena belog luka
300ml kikirikijevog ulja
1 kašika limunovog soka
so i beli biber
1. Odsecite korice hleba i natopite ih mlekom. Dobro ih ocedite i razderite na komade.
2. Operite peršun i sitno iseckajte njegove listove zajedno sa polovinom oljuštenog belog luka.
3. U posudi sjedinite mleveno meso sa solju, biberom, rendanim sirom Parmigiano Reggiano, iseckanim belim lukom, iseckanim peršunom, jajima, tostiranim hlebom, nekoliko kašičica mrvica hleba, rendanim muškatnim oraščićem i dobro izmešajte dok ne dobijete prilično čvrstu smesu.
4. Oblikujte rolnu od smese i uvaljajte je u mrvice hleba.
5. Pržite beli luk u tiganju sa malo maslinovog ulja. Kada postane zlatno smeđi, izvadite ga iz tiganja i dodajte rolnu. Pržite je sa svih strana.
6. Dodajte vino i sačekajte da alkohol ispari. Zatim stavite rolnu na usku tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C sat vremena.
7. Nakon tog vremena, povećajte temperaturu na 200°C i pecite rolnu sa svih strana da dobije zlatnu boju.
8. Pripremite AVIKO Pire sa spanaćem prema uputstvima na pakovanju.
Salata:
1. Operite salatu, začinite sa soli, biberom, malo limuna i maslinovim uljem.
Sos aioli:
1. Izblendajte beli luk i so.
2. Zatim dodajte sveže žumance i blendajte sa maslinovim uljem dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
3. Dodajte 1 kašiku limunovog soka, zgnječeni kuvani žumanac i ponovo izblendajte.
4. Na kraju, začinite sa soli i biberom.
Na tanjir stavite porciju pirea i preko stavite 1-2 kriške pečenog mesa, a prelijte filtriranim sosom od pečenja. Dekorišite sa listovima salate. Poslužite sos aioli u posebnoj posudi.