AVIKO palačinke od krompira sa gulašom od sočiva
AVIKO Potato pancakes
- 1-2 stabljike celera
- 2 šargarepe
- 2 konzerve zelenog ili smeđeg sočiva
- 1 crni luk
- 2-3 sušene pečurke
- 100 g pečuraka
- 2-3 kašike maslinovog ulja ili pročišćenog putera
- 1 kašika paradajz pirea
- 100 ml crnog vina
- 1 šolja vode
- začini: 2-3 zrna bibera, 1 lovorov list, 1 kašičica peršuna, 1 kašičica majčine dušice, 1 kašičica sušenog peršuna, ½ kašičice šećera, so i biber po ukusu
- ½ veze peršuna
U tiganju, propržite sitno seckani crni luk sa prstohvatom soli i šećera u maslinovom ulju ili pročišćenom puteru. Zatim dodajte preostalo seckano povrće: šargarepu i celer. Pržite sve još 3-4 minuta, a zatim dodajte crno vino. Energično isparite vino. Potom dodajte sušene pečurke, vodu, sočivo i začine. Krčkajte sve 15 minuta na tihoj vatri. Po ukusu dodajte so i biber.
U posebnom tiganju, propržite iseckane pečurke i dodajte ih u gulaš. Kuvajte sve još 10 minuta. U međuvremenu, ispecite palačinke od krompira prema uputstvima na pakovanju.
Poslužite palačinke sa sosom, posute seckanim peršunom.
Dobar savet: probajte ovo jelo sa našim palačinkama sa belim lukom i majčinom dušicom (Bramboraky)!