Bele ćufte dinstane u sosu od sira sa paprikom, belim lukom i AVIKO Super Crunch Zig Zag
AVIKO Super Crunch ZigZag
500 gmlevenog mesa peradi
2 jaja
100g stare hleba (pulp)
čaša mleka
100g rendanog Parmigiano Reggiano sira
so i biber
sitno seckani peršun
2 šargarepe
1 celer
1 bela luka
čaša belog vina
čaša tople vode
ekstra devičansko maslinovo ulje
Sos od sira i paprike:
1 veza peršuna
pečene paprike: 1 žuta i 2 crvene
150g kisele pavlake
1 luk
1 čen belog luka
ljuti biber u prahu
beli luk
čili prah
so
Pripremite AVIKO Super Crunch Zig Zag prema uputstvima na pakovanju.
Ćufte:
1. Natopite hleb u mleku na 5 minuta. Ocedite i stavite sa strane.
2. U zdelu razbijte jaja, dodajte mleveno meso, rendani Parmigiano sir, prethodno natopljen hleb, iseckanu peršunovu ili, prstohvat soli i bibera, i dobro izmešajte rukama dok ne dobijete ujednačenu i meku konzistenciju.
3. Formirajte ćufte veličine otprilike 2 cm.
4. Isecite šargarepu i celer na kockice. Oljuštite crni luk i sitno iseckajte.
5. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i propržite iseckano povrće.
6. Dodajte ćufte i pržite nekoliko minuta.
7. Dodajte čašu belog vina, povećajte temperaturu i sačekajte da alkohol ispari.
8. Začinite solju i dodajte čašu tople vode. Pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, povremeno okrenuvši ćufte.
9. Nakon ovog vremena, tečnost bi trebala da se smanji, a ćufte da budu dobro pečene i mekane.
Sos od sira i paprike:
1. Pečite paprike u rerni zagrijanoj na 250°C 30 minuta.
2. Nakon pečenja, skinite kožu. Jednu od crvenih paprika isecite na nekoliko manjih komada i stavite sa strane.
3. Temeljno operite peršun. Sitno iseckajte crni luk i beli luk.
4. U blenderu izblendajte pečene paprike, peršun, crni luk, beli luk i sveži sir. Na kraju, začinite solju i čilijem.
Položite pomfrit na tanjir i začinite po ukusu. Na drugom tanjiru ili u maloj tiganju stavite sos, ćufte i komade crvene paprike. Lagano promešajte i ukrasite svežim omiljenim začinskim biljem.