Nedeljno pečenje, ćureća prsa punjena spanaćom,lukom, sušenim paradajzom i omletom posluženo sa sosom od sira i AVIKO Purée sa šargarepom
AVIKO Purée with carrot
800g pilećih fileta
200g spanaća
2 velika jajeta
200g suvih paradajza
1 stabljika celera
1 šargarepa
1 grančica ruzmarina
1 čen belog luka
½ čaše suvog belog vina
maslinovo ulje
½ litra povrtnog bujona
so i biber
Sos od sira:
½ litra mleka
25g putera
25g brašna tip 00
120g rendanog sira Parmigiano Reggiano PDO
so i biber
1. Isecite pileći file poprečno i otvorite ga "kao knjigu". Začinite solju i biberom.
2. U posudi pomešajte jaja sa solju i biberom. Sipajte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganj i ispržite smesu od jaja sa solju i biberom. Ostavite gotovu omletu da se ohladi.
3. Blendajte suve paradajze dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
4. Tanko isecite luk i pržite ga u tiganju sa spanaćem, solju i biberom dok spanać ne uvene, a zatim ostavite da se ohladi.
5. Na isečen pileći file rasporedite kremu od suvih paradajza, omlet i spanać.
6. Rolujte pileći file i povežite ga kuhinjskim koncem.
7. Isecite celer, šargarepu i 2 luka. Oljuštite čen belog luka i stavite ga zajedno sa preostalim povrćem u lonac. Dodajte grančicu ruzmarina i nekoliko kašika maslinovog ulja. Pržite 2-3 minuta. Stavite pileći file i pržite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju.
8. Dodajte vino, smanjite temperaturu i isparite alkohol. Dodajte 2 kutlače povrtnog bujona. Pokrijte lonac i kuvajte na laganoj vatri oko sat i po, povremeno okrećući meso. Ako je potrebno, dodajte još bujona.
9. Nakon 1,5 sati, sklonite lonac sa vatre i pustite da se turska mesa ohladi 10 minuta. Zatim je isecite na kriške i vratite u lonac sa procenjeno tečnošću.
10. Pripremite AVIKO Pire sa šargarepom prema uputstvima na pakovanju.
Sos od sira:
1. Otopite puter u loncu, dodajte brašno i napravite zapršku.
2. Dodajte procedjenu tečnost od kuvanog povrća, a ako konzistencija nije dovoljno kremasta, dodajte mleko. Mešajte žicom, pazeći da ne ostanu grudvice.
3. Dovedite do ključanja i dodajte rendani sir.
4. Sve prelijte u blender i blendajte dok ne dobijete ujednačen sos.
Na veliki tanjir stavite porciju pirea, a na nju stavite porciju luka i spanać sosa. Pored njega stavite isečeno ćureće meso i povrće. Sve začinite začinima i sosom od sira.