Shawarma sa pečurkama ili govedinom u pita hlebu sa tahini sosom
AVIKO Super Crunch Zig Zag 750g
- 200g ostriga pečuraka
- 200g pečuraka
ili
- 1kg goveđeg mesa (poželjno isečeno pečeno goveđe meso)
- 2-3 čena belog luka
- ¼ šolje maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- ¼ šolje vinskog sirćeta
- začini: 1 kašičica sedam arapskih začina, ¼ kašičice cimeta, ½ kašičice kumin, ½ kašičice korijandera, ½ kašičice ljute paprike, so i biber po ukusu
- 4 velika paradajza (ili cherry paradajzi)
- iceberg salata
- 1 veliki crni luk
- 3-4 kašike tahinija
- svež peršun
- arapski hleb - pita, 2-4 komada
1. Isecite govedinu ili pečurke na trakice debljine 1 cm. Pomešajte beli luk, maslinovo ulje, vinsko sirće, sok od limuna i začine. Prelijte marinadu preko mesa ili pečuraka, sve dobro promešajte i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata (po mogućstvu preko noći).
2. Sitno iseckajte iceberg salatu, crni luk i peršun. Pomešajte luk i peršun sa tahinijem, solju i 7 začina (ako je tahini previše gust, možete dodati malo hladne vode). Zagrejte rernu na 240 stepeni, dodajte seckane paradajze u meso/pečurke, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite dok ne omekšaju - oko 20-25 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 10 minuta.
3. Na pola pečenja mesa/pečuraka, stavite pomfrit na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ga oko 20 minuta dok ne postane zlatan i hrskav.
4. Nakon pečenja, izvadite meso/pečurke i stavite ih u arapski hleb zajedno sa svim dodacima - salatom, pečenim paradajzima.